Ont i bröstrygg eller skulderblad

Vad beror smärtan på?

De flesta smärtor orsakas av muskelspänningar och lättare låsningar i bröstryggen. Långa stunder framför datorn och annat ensidigt arbete kan leda till ömma och spända muskler i bröstet, såväl i bröstrygg som i bröstkorg. Stress, spänningar, ångest eller depression kan leda till dålig kroppshållning. Akuta låsningar i lederna mellan revbenen och ryggraden, diskbråck och revbensbrott, kompressionsfraktur och osteoporos (benskörhet) är andra orsaker.

Hur känns det?

  • Smärta mellan skuldrorna som ofta sprider sig ut till axlarna. 
  • Skarp, krampaktig smärta i bröstet (ofta på sidan)
  • Ständig värk som håller i sig i timmar/dagar
  • Smärta som varierar med kroppsställning
  • Ökad smärta när du rör armar och nacke eller andas djupt

Vad gör kiropraktorn?

Kiropraktorn hjälper dig att hitta och behandla de områden i bröstryggen som orsakar smärtan. Det är också viktigt att utesluta allvarligare orsaker som kan kräva behandling av läkare. Tillsammans med kiropraktorn kommer du överens om hur många återbesök som kan behövas samt vad du själv kan göra för att lindra och förebygga besvär. Här kan du boka tid för besök hos Ryggdoktorn.

Det här kan du göra själv

Du kan förebygga smärtor i bröstet genom att stretcha bröstmuskulaturen. Ta ett varmt bad eller dusch för att hjälpa muskulaturen att slappna av. Vila och fokusera på att andas lugnt och med djupa andetag. Om du råkar ut för en akut låsning i bröstryggen kan du kyla ner smärtpunkten med is i 10-15 minuter, det lindrar smärtan. Här hittar du övningar du själv kan göra.

Copyright © 2021 Ryggdoktor