Ont i axel eller skuldra

Vad beror smärtan på?

Långa stunder framför datorn och annat ensidigt arbete i axelhöjd leder till felbelastning som kan orsaka smärta i axlar och skuldror. Med tiden bildas triggerpunkter som kan ge ständig smärta i musklerna eller smärta vid överbelastning. Även slitage och inflammationer kan uppstå i senor och leder.

”Frusen axel” är en sorts inflammation som kan uppstå vid återkommande axelproblem. Det är till en början mycket smärtsamt men de flesta får med regelbunden behandling tillbaka full rörlighet efter 1-2 år.

Hur känns det?

  • Skarp smärta i axeln när du lyfter armen uppåt rakt ut från sidan
  • Smärta när du ligger på axeln
  • Svullna, varma eller ömma muskler i axel eller skuldra
  • Värk i överarmen som strålar ner i underarmen och ut i handen

Vad gör kiropraktorn?

Kiropraktorn hjälper till att ställa diagnos och samt hittar och behandlar triggerpunkterna. Förutom axlar eller skuldror kan även andra kroppsdelar (arm, rygg, höft, ben) med nedsatt funktion behöva behandlas. Genom att stimulera blodcirkulationen minskas inflammationen och nacke, axlar och skuldror återfår sin rörlighet. Tillsammans med kiropraktorn kommer du överens om hur många återbesök som kan behövas samt vad du själv kan göra för att lindra och förebygga besvär. 

Här kan du boka tid för besök hos Ryggdoktorn. 

Det här kan du göra själv

Du kan förebygga axelsmärtor genom att undvika överbelastning och ensidigt arbete. Försök att alltid hålla ryggen rak så att du får en god hållning. Bär och lyft inte tunga föremål. Använd en mitella för att avlasta armen vid extrem smärta. Rör gärna på dig men använd små rörelser. Undvik rörelser över axelhöjd och ligg inte på den onda axeln. Får du ont, kyl ner smärtpunkten med is i 10-15 minuter. Här hittar du övningar du själv kan göra.

Copyright © 2021 Ryggdoktor